Det mødte massiv medieomtale og anerkendelse, da statsminister Mette Frederiksen tilbage i september på FN’s klimatopmøde meddelte, at den danske pensionssektor vil investere 350 milliarder i grøn omstilling

Investeringen betyder helt konkret, at op mod 10 procent af den samlede pensionsformue i 2030 vil være øremærket grønne investeringer. Ifølge FN’s klimapanel er det helt nødvendigt med massive investeringer i grøn omstilling, ligesom hurtig omstilling til vedvarende energi, bæredygtig produktion og forbrug er essentielt, hvis Paris-aftalens målsætning om en temperaturstigning på 1,5 grader skal i mål.

Pres på de danske pensionsselskaber

Samtidig var 2019 også året, hvor flere danske pensionskasser- og selskaber herhjemme valgte at skille sig af med kontroversielle investeringer, som eksempelvis aktier i atomvåben og oliegiganter. Det skete bl.a. efter, at avisen Information kortlagde den danske pensionsbranches ’sorte’ investeringer – investeringer som direkte modvirker den grønne omstilling.

Der bliver altså taget store skridt i den rigtige retning, hvad angår investeringer og fokus på den grønne omstilling. Det er et fokus, vi også mærker her i Matter. Vi mærker ikke kun interessen blandt institutionelle investorer, men især også blandt almindelige danskere. I februar udsolgte vi over 100 billetter til et event om bæredygtige investeringer på et par timer - og havde hundredevis på venteliste.

”Hvis vi bare kigger halvandet år tilbage har det været meget tydeligt, at der i dag er et helt andet fokus og ’urgency’ på bæredygtige investeringer, end der har været tidligere. Vi startede Matter i 2017, og vi har kunne mærke, at det for alvor tog fart efter den varme sommer i 2018, hvor folk virkelig fik øjnene op for klimakrisen. Den varme sommer gjorde noget for folks klimabevidsthed,” siger Niels Fibæk, CEO hos Matter og fortsætter.

”For to år siden var spørgsmålet ’hvorfor skal jeg investere bæredygtigt?’ Nu er diskussionen langt mere ’hvorfor skal jeg fortsætte med ikke at investere bæredygtigt’. Der er en helt anden diskurs i dag.”

Lang vej endnu

Selvom fokus og bevidstheden om bæredygtige investeringer i dag er større, er der samtidig lang vej endnu, før at størstedelen af danskernes pensionsformue er investeret i den grønne omstilling.

”Hvis vi tager udgangspunkt i, at de danske pensionskasser vil investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling inden 2030, så er det jo et løfte om, at Danmark vil være et grønt foregangsland. Men vi skal være opmærksom på, at det stadig er under 10 procent af den samlede danske pensionsformue. Det siger noget om, at der virkelig er lang vej endnu,” siger Niels Fibæk, CEO hos Matter.

I Matter har vi et alternativ til dig, der gerne vil investere din pension i den grønne omstilling. En bæredygtig pension betyder, at din pension ikke bliver investeret i skadelige selskaber som producerer fossile brændstoffer, våben og tobak, ligesom vi har høje krav til etik og ansvarlig virksomhedsdrift.